18/3/09

Δεκτή η πρόταση της Νέας Πορείας για το άλσος «Νίκος Πανταζής»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/2/2009 ο Γιάννης Νταουσάνης έθεσε το θέμα του αλσυλλίου του Γριμπόβου, το οποίο το Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας επιχειρεί να παραχωρήσει σε ιδιώτη, κόντρα στις ανάγκες της πόλης.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17/3/2009 μετά από αυτή την πρωτοβουλία του επικεφαλής της Νέας Πορείας. Εκεί καταθέσαμε και την πρότασή μας για τον συγκεκριμένο χώρο, η οποία και έγινε αποδεκτή. Έτσι μετά από αυτή την πρωτοβουλία της Νέας Πορείας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ναυπακτίων να δοθεί ο χώρος αυτός στη χρήση των πολιτών.

Η πρόταση της Νέας Πορείας που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17 Μαρτίου 2009 βρίσκεται εδώ.

Η πρόταση μας για το Άλσος Γριμπόβου "Νίκος Πανταζής"

Ακολουθεί η πρόταση της Νέας Πορείας όπως ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/3/2009.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς το άλσος ανήκει –όπως και το σύνολο των παραλιακών τμημάτων της πόλης- στο Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας. Αντί όμως να κρυβόμαστε πίσω από αυτή τη λάθος επιλογή, πρέπει να διεκδικούμε την έλευση του Λιμενικού Ταμείου στον Δήμο μας. Εμείς διεκδικήσαμε, αλλά παρά τις θετικές εισηγήσεις του υπουργού Εσωτερικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας της κυβέρνησης Καραμανλή αρνήθηκε να μας παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα. Εσείς τι κάνατε για να διεκδικήσετε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο; Τίποτα, παρόλο που ξέρατε ότι θα τυγχάνατε της συναίνεσης και της βοήθειάς μας. Τίποτα, παρόλο που μια τέτοια διεκδίκηση μοιάζει αυτονόητη.

Το άλσος πρέπει να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους πολίτες της Ναυπάκτου. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα, τώρα. Πρέπει να γίνει κτήμα των Ναυπάκτιων, χωρίς να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας. Πρέπει λοιπόν άμεσα να απαιτήσουμε από το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας να παραχωρήσει το άλσος στον Δήμο. Αν παρ’ όλη την διεκδίκησή μας το Λιμενικό Ταμείο εμμείνει, ας συμμετάσχει ο Δήμος Ναυπάκτου στον διαγωνισμό και ας αναλάβει αυτός να πληρώνει το ενοίκιο προς το Ταμείο. Άλλωστε το τίμημα των 500€ που έχει οριστεί είναι εξευτελιστικό.

Αφού λοιπόν πάρουμε έτσι ή αλλιώς την χρήση του άλσους πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Αξιοποίηση όπως έχουμε πει ξανά μακριά από καφετέριες, τραπεζοκαθίσματα και άλλα που περιλαμβάνει η άστοχη άποψη του Λιμενικού Ταμείου. Η πρότασή μας σκοπό έχει να καταδείξει το ύφος που θέλουμε να αποκτήσει ο χώρος και όχι να λειτουργήσει ως μελέτη που θα καθορίσει με ακρίβεια όσα πρόκειται να γίνουν. Το πνεύμα της πρότασης μας διαφαίνεται στα παρακάτω σημεία:

  • Προτείνουμε ο χώρος αυτός να αποκατασταθεί από τον Δήμο Ναυπάκτου με τη δημιουργία διαδρόμων και με φροντίδα του πρασίνου. Οι υποδομές που ενδεικτικά προτείνουμε παρακάτω γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Ναυπάκτου.
  • Στον χώρο αυτό εμείς προτείνουμε κατ’ αρχήν να παραμείνουν οι μορφές αθλητισμού που υπάρχουν σήμερα. Αναφερόμαστε στα ποδήλατα και τον Ναυτικό Όμιλο. Πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά οι υποδομές να βελτιωθούν και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο φιλοξενίας επίσημων και φιλικών αγώνων. Τέλος πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας
  • Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα κυλικείο το οποίο θα διαθέτει είδη καντίνας/κυλικείου χωρίς τραπεζοκαθίσματα και χωρίς σερβιτόρους. Το κυλικείο μπορεί να ανατεθεί με διαγωνισμό σε ιδιώτη.
  • Προτείνουμε να δημιουργηθούν στον χώρο παγκάκια και τραπέζια τα οποία θα χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους επισκέπτες του χώρου.
  • Προτείνουμε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υπαίθριων παιχνιδιών όπως πχ υπαίθρια σκακιέρα, υπαίθρια τρίλιζα κλπ.
  • Προτείνουμε να δημιουργηθούν μικρά σημεία ζωολογικού ενδιαφέροντος, πχ με πουλιά, αμφίβια κλπ τα οποία θα προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, όπως περίπου γίνεται με τα παπάκια στο Ξενία.
  • Τέλος, προκειμένου να τιμήσουμε τον άνθρωπο που διαφύλαξε το άλσος και έτσι επέτρεψε σε εμάς σήμερα να συζητάμε για την τύχη του, προτείνουμε να ονομαστεί «Άλσος Νίκος Πανταζής».

1/3/09

Η Νέα Πορεία φέρνει το άλσος Γριμπόβου για συζήτηση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/2/2009 ο Γιάννης Νταουσάνης έθεσε το θέμα του αλσυλλίου του Γριμπόβου, το οποίο το Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας επιχειρεί να παραχωρήσει σε ιδιώτη, κόντρα στις ανάγκες της πόλης. Συγκεκριμένα είπε:

"Θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα ή αν θέλετε στο επόμενο Συμβούλιο, να προετοιμαστούμε, για το θέμα του αλσυλλίου του Γριμπόβου. Εδώ έχουν ακουστεί πολλά, και θεωρώ ότι επειδή είναι πολύ σοβαρό θέμα, θα πρέπει να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θα κάνουμε για αυτό. Είναι ένας χώρος ζωτικής σημασίας για την πόλη.


Να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε σε αυτό το αλσύλλιο που είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την πόλη, ώστε να καταθέσουμε την πρότασή μας".

Το θέμα θα έρθει για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αυτή την πρωτοβουλία του επικεφαλής της Νέας Πορείας. Εκεί θα καταθέσουμε και την πρότασή μας για τον συγκεκριμένο χώρο.

Aitoloakarnania Blogs