11/6/08

Βομβοκού: Ανάπτυξη αλλά με... λατομείο;

Συνέντευξη του προέδρου του ΔΔ Βομβοκούς στην εφημερίδα ΝαυπακτίαPress

Το δημοτικό διαμέρισμα Βοβμοκούς απέχει από την πόλη της Ναυπάκτου 15 λεπτά. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, αυτούς της Βομβοκούς, της Λεύκας και του Αγίου Βασιλείου, και κατοικείται από εκατό περίπου μόνιμους κατοίκους οι οποίοι αυξάνονται κατά πολύ με τους επισκέπτες των καλοκαιρινών μηνών. Την ονομασία του το πιο πιθανό είναι να την πήρε από την καλλιέργεια βαμβακιού η οποία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή (η παλιότερη ονομασία του ήταν Βαμβακού). Σε αυτόν υπάγεται και η Χρυσοσπηλιά στην οποία σύμφωνα με τον μύθο φυλάσσονταν οι θησαυροί των ντόπιων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σε κείμενό του ο Γ. Χαλάτσης αναφέρει “ο μύθος λέει ότι οι υπόδουλοι Έλληνες που διέθεταν χρήματα και μάλιστα χρυσά νομίσματα, κατέφευγαν σε διάφορες σπηλιές της περιοχής και διέμεναν, για τούτο και ο χώρος ονομάστηκε Χρυσοσπηλιά.

Οι στίχοι του Γ. Αθάνα επιβεβαιώνουν το μύθο:
“Χαράμι δε λαχάνιασα κολλώντας στ’ ανηφόρι
για να ‘ρθω στη Χρυοοσπηλιά να ψάξω για χρυσάφι”.
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη το οποίο φέρεται ότι κτίστηκε πριν από το 1600 και το οποίο γιορτάζει την αποκεφάλιση του Ιωάννη στις 29 Αυγούστου. Τέλος, στο δημοτικό διαμέρισμα Βομβοκούς ανήκει και η θέση Μάρμαρα η οποία ονομάστηκε έτσι διότι από αυτή προμηθεύονταν οι Ενετοί τα υλικά για την κατασκευή του φρουρίου της Ναυπάκτου.

Η “Ν” από αυτή την εβδομάδα ξεκινά την περιήγησή στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου έχοντας ως στόχο από τη μία να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία δεν είναι λίγα, και από την άλλη να προβάλει τις προοπτικές ανάπτυξής τους οι οποίες επίσης δεν είναι λίγες, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρξει στήριξη των αρμοδίων φορέων οι οποίοι όπως φαίνεται ως ώρας σφυρίζουν αδιάφορα...

Ο Παναγιώτης Φαλστέτος, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Βομβοκούς και μόνιμος κάτοικός του, μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό, τη συνεργασία του τοπικού συμβουλίου με το δήμο, τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και για το θέμα το λατομείου που συνεχίζει να“καίει”...

Πριν από χρόνια όλα τα χωριά επλήγησαν από ένα κύμα εγκατάλειψης. Αυτό φαντάζομαι συνέβη και στο δικό σας. Υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει να επιστρέψει;
Αυτό που περιγράφετε αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για όλα τα χωριά. Θυμάμαι ότι όταν εγώ πήγαινα σχολείο είμαστε περίπου 40 παιδιά ενώ τώρα δεν υπάρχει καν σχολείο! Το κλίμα όμως τα τελευταία χρόνια δείχνει να αλλάζει. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν δείξει ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στο χωριό μας, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ήρθαν ως επισκέπτες, το είδαν και ψάχνουν τώρα να αγοράσουν εκτάσεις για να οικοδομήσουν.

Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι του χωριού;
Οι παλιοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Οι υπόλοιποι, οι νέοι ας το πούμε έτσι του χωριού, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη της Ναυπάκτου καθώς τους το επιτρέπει και η κοντινή απόσταση του χωριού με αυτή.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει το χωριό σας;
Τα προβλήματά μας είναι αρκετά μπορώ να πω. Είμαστε το μοναδικό διαμέρισμα, εάν δεν κάνω λάθος, το οποίο δεν έχει ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο εντός του χωριού. Επίσης έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την ύδρευση. Έχει γίνει μια γεώτρηση με έρανο των χωριανών η οποία όμως δεν εξυπηρετεί στο βαθμό που θα έπρεπε τις ανάγκες των κατοίκων και ειδικά αυτούς των δύο οικισμών, της Βομβοκούς και της Λεύκας. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας και των λιγότερων νερών που υπάρχουν αναγκαζόμαστε να έχουμε ανοικτό το δίκτυο για τρεις ώρες την ημέρα. Να αναφέρω επίσης ότι δεν έχουμε ούτε έναν κάδο απορριμάτων με αποτέλεσμα να πετάμε τα σκουπίδια στα ρέματα, από εκεί να τα παίρνει ο χείμαρρος του Σκα και από εκεί να καταλήγουν στη θάλασσα! Ακόμα ο φωτισμός είναι ελλιπής, ενώ να σημειώσω ότι ο οικισμός του Αγίου Βασιλείου είναι κατ’ όνομα οικισμός καθώς δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί.

Η συνεργασία σας με το δήμο πώς είναι; Εισακούονται τα προβλήματά σας;
Συνεργασία υπάρχει αλλά δεν αποφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα αυτά τα χρόνια που ο δήμος μας είναι καποδιστριακός έχουμε απευθυνθεί στο δήμο για το θέμα των σκουπιδιών, έχουν παρθεί οι ανάλογες αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει. Από αυτόν που έχω παράπονο συγκεκριμένα είναι από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας τον κ. Κατσαντώνη ο οποίος είναι υπεύθυνος για το θέμα, όπως και για κάποια άλλα ζητήματα όπως ο καθαρισμός των δρόμων τα οποία γνωρίζει αλλά δεν έχει κάνει τίποτα έως ώρας.

Έχουν γίνει έργα τα τελευταία χρόνια στο χωρίο;
Η προηγούμενη δημοτική αρχή μπορώ να πω ότι έκανε αρκετά σοβαρή δουλειά και έλυσε κάποια από τα προβλήματά μας. Ασφαλτόστρωσε για παράδειγμα κάποια κομμάτια των δρόμων που φτάνουν μέχρι τους οικισμούς, ενώ έκανε και το έργο της ύδρευσης του οικισμού του Αγίου Βασιλείου. Φτιάχτηκε επίσης στη θέση του παλιού σχολείου ένα λαογραφικό μουσείο το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία από την τοπική ιστορία του χωριού, ενώ θα πρέπει να ευχαριστήσω και το νομάρχη για τα χρήματα που ενέκρινε για την κατασκευή του δρόμου προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ενός προορισμού που αποτελεί μνημείο για εμάς.

Άλλου είδους επενδύσεις έχουν γίνει ή σκοπεύουν να γίνουν;
Απ’ όσο γνωρίζω δεν είναι λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο χωριό μας εκμεταλλευόμενοι όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει, όπως είναι η θέα, το πολύ καλό κλίμα, η ησυχία και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο.

Πριν από λίγους μήνες όλη η πόλη ασχολήθηκε με το δημοτικό διαμέρισμά σας και με το ενδεχόμενο λειτουργίας λατομείου σ’ αυτό. Είχατε αντιδράσει δυναμικά, έχοντας τη στήριξη και του συνόλου των φορέων της πόλης. Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η υπόθεση τώρα;
Μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δήμου και της νομαρχίας το θέμα βρίσκεται στα χέρια του περιφερειάρχη. Απ’ όσο γνωρίζω ζητήθηκε η έκφραση γνώμης από το δασαρχείο και την αρχαιολογία και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η αρχαιολογία απάντησε μάλλον αρνητικά, ενώ αναμένεται αυτή του δασαρχείου.

Στην περίπτωση που η Περιφέρεια αποφασίσει τη συνέχιση των διαδικασιών τι σκοπεύετε να κάνετε;
Καταρχήν θα θεωρούσα παράλογο με όλες ατές τις αρνητικές αποφάσεις να προχωρήσει η ιδέα για τη δημιουργία του λατομείου. Αν πάλι συμβεί αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κινήσουμε διαδικασίες και να προσφύγουμε παντού προκειμένου να δικαιωθούμε. Δεν είμαστε αρνητικοί στη δημιουργία λατομείου γενικά αλλά όχι σε αυτήν την περιοχή. Το θεωρούμε άδικο να καταστραφεί ένα χωριό επειδή δεν έχουμε αδρανή υλικά.

Όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού γίνονται πράγματα;
Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε ένα υπερδραστήριο σύλλογο τον “Εξωραϊστικό Σύλλογο Βομβοκούς” ο οποίος διοργανώνει κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα έργο και σε άλλους τομείς. Διοργανώνει για παράδειγμα δύο φορές το χρόνο αιμοδοσίες, έχει αγοράσει ένα κτίριο το οποίο έχει γίνει ταβέρνα η οποία παραμένει ανοικτή κάθε μέρα, έχει κάνει μια σειρά από τσιμεντοστρώσεις, ενώ με δικό του έρανο και από τη συνεισφορά των χωριανών σκοπεύει να φτιάξει μια πλατεία η οποία θα είναι δύο στερέματα.

Aitoloakarnania Blogs