23/6/08

Δ.Δ. Σκάλας: Αναμένουμε στο ακουστικό μας...

Συνέντυξη του προέδρου του ΔΔ Σκάλας Στέφανου Κότσαλου στην εφημερίδα Ναυπακτία Press

Το δημοτικό διαμέρισμα Σκάλας βρίσκεται τεσσεράμισι χιλιόμετρα βορειανατολικά της Ναυπάκτου και σε υψόμετρο τριακοσίων μέτρων περίπου. Αριθμεί 350 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για την περιοχή εκμεταλλευόμενο τα πολλά ομολογουμένως πλεονεκτήματά του. Ο Στέφανος Κότσαλος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, μας μίλησε για τα προβλήματα του χωριού, τη “χρυσή τετραετία” Νταουσάνη, καθώς επίσης και για τη συμφόρηση που παρατηρείται στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου...

Μετά την μαζική εγκατάλειψη των χωριών πριν από χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν και πάλι την επαναπροσέγγιση τους. Ισχύει για τη Σκάλα αυτό;
Εκτός από αυτούς που έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή υπάρχουν και εκείνοι που έμειναν πίσω, θεματοφύλακες μιας παραδοσιακής Σκάλας η οποία πρέπει να υπάρχει, γιατί αν η Αθήνα, η γενικώς οι μεγάλες αστικές πόλεις είναι η καρδιά της χώρας μας, η επαρχία αποτελεί τους πνεύμονές της . Σήμερα όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το χωριό τους ως διέξοδο και διαφυγή από την απάνθρωπη πίεση της πόλης. Αυτό ισχύει και για το Δ.Δ Σκάλας.

Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι του χωριού;
Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό επαγγελματικό τομέα στην Ναύπακτο, μιας και η απόσταση που μας χωρίζει από αυτή είναι μηδαμινή. Βέβαια δεν λείπουν και ορισμένοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όχι όμως στο επίπεδο παλαιότερων εποχών.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό σας;
Από την θέση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο μου δόθηκε η δυνατότητα να προβάλω τα θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Αναμφισβήτητα η τετραετία 2003 -2006 ήταν η “χρυσή εποχή” για το δημοτικό μας διαμέρισμα. Χωρίς να επαναπαυόμαστε όμως θα πρέπει να προγραμματίσουμε καινούργια έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία θα λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των συγχωριανών μου.
Το πιο σημαντικό από αυτά και το οποίο φέτος μας προέκυψε σε μεγαλύτερο βαθμό είναι το θέμα της Ύδρευσης και του εσωτερικού δικτύου του χωριού η κατασκευή του οποίου είναι πεπαλαιωμένη και λανθασμένη. Επιβάλλεται επίσης άμεσα η αλλαγή τμήματός του που είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνα. Πρέπει ακόμα να γίνει άμεσα η επέκταση του οικισμού ένθεν και ένθεν. Η Σκάλα είναι ένα χωριό το οποίο σφύζει από ζωή, και μεγαλώνει με ραγδαίο ρυθμό. Πρέπει επίσης να χωροθετηθεί το κοιμητήριο. Επιβάλλεται η ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων (Ασκληπιείο,Παλιομανάστρο, Λογγά, Μνήματα), καθώς και η πλακόστρωση του αύλειου χώρου του Αγ. Δημητρίου. Οι αγροτικοί δρόμοι προς τις κτηνοτροφικές μονάδες χρίζουν συντήρησης, όπως και το οδικό δίκτυο οδικού δικτύου σε μερικά σημεία του. Τέλος θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η συνεργασία σας με το δήμο πώς είναι; Εισακούονται τα προβλήματά σας;
Η συνεργασία μας με την Δημοτική αρχή γιατί μάλλον αυτό έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας θα την χαρακτήριζα άριστη, αλλά μόνο στα λόγια. Η δημοτική αρχή αποτελείται από αξιόλογα άτομα τα οποία όμως κατά το παρελθόν δεν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, κάτι που έχει και θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Θέλω αλλά δεν μπορώ, έτσι θα χαρακτήριζα το προφίλ της σημερινής δημοτικής αρχής. Τώρα εάν εισακούονται τα προβλήματα μας, αυτό θέλει μεγάλη κουβέντα. Γνωρίζω ότι το 100% των αιτημάτων μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τα βασικά όμως αιτήματά μας πρέπει. Οι πολίτες των Δ. Διαμερισμάτων έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους πολίτες τις Ναυπάκτου αλλά χωρίς και την ανάλογη μεταχείριση. Πρέπει να καταλάβει η Δημοτική αρχή, η κάθε Δημοτική αρχή ότι τα Δημοτικά Διαμερίσματα και οι κάτοικοι τους δεν είναι προλετάριοι του δήμου Ναυπάκτου και ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Κάθε χρόνο μας ζητάνε να συντάξουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα του οποίου όμως η υλοποίηση μόλις και μετά βίας αγγίζει το 10%. Μιλήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της πυροπροστασίας και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος καθαριότητος ο κ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε στην καθαριότητα και στην κοπή των χόρτων για να είμαστε έτοιμοι κατά την θερινή περίοδο. Σας προκαλώ να επισκεφτείτε και να δείτε την εικόνα που παρουσιάζει το χωριό αυτή τη στιγμή. Η εγκατάλειψη είναι παραπάνω από εμφανής με το πανηγύρι του χωριού προ των πυλών (Αγ.Τριάδος). Πιστεύω ότι το κομμάτι αυτό που λέγεται καθαριότητα είναι από τους ποιο νευραλγικούς τομείς μιας πόλης και δεν ενδείκνυται μόνο για κοινωνικές σχέσεις. Όποιος θέλει να ασχοληθεί μόνο με αυτό το κομμάτι ας ασχοληθεί με την σόου μπίζ και όχι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωρούν. Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι καθημερινά ασχολούμαι με τα προβλήματα που απασχολούν την Σκάλα επιδιώκοντας την επίλυσή τους χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο του πάπα. Πρέπει εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά να έχουμε το θάρρος να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να έχουμε το σθένος να ζητάμε συγνώμη από τον κόσμο.

Έχουν γίνει έργα τα τελευταία χρόνια στο χωρίο;
Έχουν λυθεί αρκετά από την εποχή που ήταν Δήμαρχος ο Κ. Κονίδας. Ένα από τα έργα πνοής επί δημαρχίας του ήταν η γεώτρηση η οποία μας ανακούφισε πραγματικά σε ότι αφορά την ύδρευση. Όπως όμως προανέφερα η χρυσή εποχή για την Σκάλα ήταν η περίοδος 2003 -2006 επί δημαρχίας Νταουσάνη είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε πολλά μιας και το Συμβούλιο συμμετείχαν τρεις Σκαλιώτες (Νταουσάνης, Κότσιαλος, Γούλας Β.). Δρόμος Σκάλα –Παλιόσκαλα –Πυλλήνη,όπου αξιοποιήσαμε το περιφερειακό υπηρεσιακό πρόγραμμα ορεινών όγκων (ολοκληρώνεται στις μέρες μας). Ο περιφερειακός και η συνδετήρια οδός έδωσαν άλλη διάσταση στο χωριό, μηδενίζοντας την απόσταση με το κέντρο ενώ η διέλευση γίνεται με ασφάλεια. Διαπλατύνθηκαν δρόμοι και κατασκευάστηκαν πέτρινες μάντρες για λόγους καλαισθησίας σε διάφορα σημεία του χωριού. Αγοράστηκαν οικόπεδα για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, ήδη γίνεται ανάπλαση του ενός χώρου στην θέση Πανωστράτη. Έγιναν πεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα σημεία του χωριού, ενώ αναπλάστηκε ο χώρος της παιδικής χαράς. Τσιμεντοστρώθηκε ο αύλιος χώρος τις Εκκλησίας, κατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε πλατεία στην είσοδο του χωριού, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα έργα.
Το θέμα όμως δεν είναι το τι κάναμε ή το τι μας απασχόλησε αλλά το τι μέλι γενέσθαι. Το πιο μεγάλο και το πιο μικρό έργο έχει την σημασία του. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αναμένουμε στο ακουστικό μας μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας δημοτική αρχής.

Η Σκάλα μπορεί να εκμεταλλευτεί μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, κυρίως λόγο και της γεωγραφικής της θέσης (θέα, καλό κλίμα, κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο κλπ). Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις;
Οι Σκαλιώτες δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη του. Έχουμε συντάξει μελέτη η οποία αναφέρεται στην αξιοποίηση του χώρου στην θέση Μαρούδα και είναι στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής. Μιλάμε για το φιλέτο της περιοχής που μπορεί να φιλοξενήσει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, με γηπεδικές εγκαταστάσεις και συνεδριακό κέντρο. Αυτά τα έργα όμως δεν γίνονται έτσι απλά. Πρέπει ο δήμος να τα δει ποιο σοβαρά και να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν.

Στο χωριό σας υπάρχει και το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως το οποίο έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων σχολίων από την κοινωνία. Ποια η σχέση του χωριού με αυτό και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι από την κόντρα του με τη μητρόπολη;
Ο κάθε φορέας έχει το ρόλο του πού είναι σεβαστός, και πρέπει να τον βοηθάμε να επιτελέσει το έργο του. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε άριστη συνεργασία με την Ιερά Μονή, άλλωστε οι αναγνώστες σας γνωρίζουν ότι η Ιερά Μονή είναι ένας από τους ποιο ζωντανούς φορείς τις περιοχής μας. Ο αυξανόμενος κόσμος των επισκεπτών προς το παρόν δεν έχει αντίκτυπο στο χωριό μας. Θα πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε κάποια στιγμή με την καλή έννοια αυτό το “ρεύμα”. Πιστεύω ότι μελλοντικά θα είναι ένα οικονομικό κεφάλαιο για το χωριό με την αξιοποίηση του λόφου που προανέφερα. Όσο για την κόντρα που προέκυψε με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και την ενορία του Αγ. Δημητρίου Σκάλας, μετά την συνάντηση που είχαμε με τον Σεβασμιότατο το θέμα θεωρείται λήξαν.

Όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού γίνονται πράγματα;
Στο θέμα αυτό είμαστε γενικώς πολύ πίσω όχι μόνο ως δήμος αλλά και ως χώρα. Μοναδική μας αναλαμπή η συναυλία που έδωσε πέρυσι ο Σαββόπουλος στην θέση Μαρούδα. ¨Ήταν πάντως ομολογώ μια πολύ όμορφη βραδιά. Να μην ξεχάσω και το έθιμο του χωριού ανήμερα του Αϊ Γιωργιού μετά το Πάσχα. Όσον αφορά το Δ.Δ Σκάλας τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ότι έγινε, έγινε κατόπιν πιέσεων και επίμονων προσπαθειών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να αναδείξω τα προβλήματα που απασχολούν το δημοτικό μας διαμέρισμα και όχι μόνο. Η Σκάλα είναι ένα ζωντανό χωριό με ζεστούς ανθρώπους γεμάτοι καλοσύνη έτοιμοι να φιλέψουν τον επισκέπτη του. .