25/6/08

Τραγική η εικόνα της Δημοτικής Αρχής Παπαθανάση

Πέρασε 1,5 χρόνος που η διοίκηση του δήμου πέρασε στα χέρια του κ. Παπαθανάση και της δημοτικής του ομάδας. Μπορούν πλέον να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της δημοτικής αρχής, δηλαδή την πορεία των δημοτικών πραγμάτων αυτή την 4ετή περίοδο.

Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά οι Ναυπάκτιοι διαπιστώνουν την ανεπάρκεια της Δημοτικής αρχής όχι για να πάει το δήμο μπροστά αλλά έστω να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας πλέον πείθονται ότι πρόκειται για την χειρότερη Δημοτική αρχή από όσες μπορούν να φέρουν στη μνήμη τους.

  • Ο κ. Παπαθανάσης και η «κοντινοί του» συνεργάτες έχουν μια πολιτική:

    Υπάρχει πρόβλημα – υπάρχει θέμα; Ψάχνουν τρόπο να αποφύγουν να το αντιμετωπίσουν και να το μεταθέσουν στο μέλλον.

    Δεν έχουν όραμα για τίποτε, δε διεκδικούν τίποτε.

Ο κ. Παπαθανάσης ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του πολιτική επιβίωση, έτσι αδυνατεί να διαχειριστεί τα ίδια του τα στελέχη τα οποία έχει διαχωρίσει σε αρεστά και μή και στα οποία εκδηλώνει διαφορετική συμπεριφορά. Αποτέλεσμα: κόντρες, ίντριγκες και γκρίνια που κάθε άλλο παρά προάγουν το δημοτικό έργο. Η έλλειψη πείρας του δημάρχου που θα περίμενε κανείς να καλύπτεται από μεγαλύτερο ζήλο, καλύπτεται με ταξιδάκια στο εξωτερικό (5 ταξίδια μέσα σε 18 μήνες).

Όλα αυτά στοιχειοθετούνται όταν κάποιος δει τι συμβαίνει στο δήμο μας αυτούς τους 18 μήνες:

  • Στο Δημοτικό συμβούλιο έρχονται τα λιγότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη από τότε που έγινε ο Καποδιστριακός Δήμος μας. Μάλιστα αν δεν τα έφερνε η μειοψηφία, κάποια θέματα δεν θα είχαν συζητηθεί ποτέ. Η εικόνα του Συμβουλίου με ευθύνη και του προέδρου κ. Τριανταφύλλου είναι τραγική και παρουσιάζεται ανάγλυφα σε μια αποστροφή του δημάρχου στο τελευταίο Συμβούλιο που είπε για τον απολογισμό στη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα: « δε θα γίνει αυτό που γίνεται εδώ ….. καφενείο». Και ένα συμβούλιο που συνεδριάζει με τον κόσμο στριμωγμένο στο διάδρομο, αφού φρόντισαν να μεταφέρουν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από το ισόγειο και μια μεγαλύτερη αίθουσα σε αυτή που συνεδριάζει τώρα. Τη μειοψηφία εκτός του ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις της, αποφεύγουν πολλές φορές να την ενημερώσουν ως όφειλαν, με τελευταίο παράδειγμα την μη ενημερωσή της για την συνεδρίαση της ΤΕΔΚ με θέμα το «Καποδίστρια 2».
  • Στον τομέα των έργων (ποιά έργα; θα πείτε), δεν έχουν εξασφαλιστεί νέα έργα αλλά και από το ότι τα χρήματα που υπήρχαν στον κωδικό για μελέτες το 2007 δεν αγγίχθηκαν καν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει η βούληση ή η ικανότητα να διεκδικηθούν νέα έργα. Ακόμα και τα έργα που είχαν ξεκινήσει ή εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή του συνδυασμού μας καθυστερούν αδικαιολόγητα (μόνες αιτιολογίες είναι είτε ότι προσπαθούν να τα περάσουν ως δική τους προσπάθεια, ή να τα απαξιώσουν ή το χειρότερο επειδή είναι τελείως ανίκανοι) .

  • Γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα το έργο στο Γρίμποβο;
  • Γιατί ενώ το έργο των οπτικών ινών έχει δημοπρατηθεί από το 2006 δεν έχει παραδοθεί ακόμα όπως και η πύλη για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη (έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ);
  • Γιατί δεν έχει δημοπρατηθεί η ανάπλαση της πλατείας Φαρμάκη που η Δημοτική μας αρχή ενέταξε στο «Θησέα»;

  • Που βρίσκεται η ανάπλαση της Πλατείας στο Λιμάνι;

  • Γιατί δεν αξιοποιούνται οι μελέτες για την παραλιακή ζώνη από Σκά μέχρι Βαριά, την οδό Θέρμου;

  • Θα ξαναδούμε υπογείωση δικτύων της ΔΕΗ; κτλ. κτλ. κτλ.

    Μετά από αυτά τι μπορεί να περιμένουν οι συμπολίτες μας για νέα έργα, όπως τα πεζοδρόμεια από Φαρμάκη εως Κεφαλόβρυσο, για τους παραλιακούς οδικούς άξονες της Παλαιοπαναγιάς και από το Σκα εως το Μόρνο και ένα σωρό άλλα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
  • Εκεί που η ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής όμως δημιουργεί απελπισία είναι στα Δημοτικά Διαμερίσματα όπου ακολουθείται η πολιτική του ενός 12χίλιαρου το χρόνο…
  • Στην πολεοδομία χάος…. Πολιτική Παπαθανάση: «πώς να αποφύγω να ασχοληθώ».
    Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την καταγγελία των μηχανικών εκκρεμούν 140 άδειες εκ των οποίων οι 80 έχουν ξεπεράσει το 9μηνο. Και αυτό όταν η υπηρεσία διαθέτει τους περισσότερους ΠΕ μηχανικούς από ποτέ και μόνιμο νομικό. Και καλά θα πεί κάποιος άδειες δεν βγάζουν, οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Πολεοδομίας; Που είναι ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και οι επεκτάσεις του Σχεδίου που η δική μας Δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει και προχωρήσει που βρίσκονται;;;;;; Απάντηση … στα αζήτητα.
  • Στα πολιτιστικά, πολίτες και επισκέπτες αναρωτιούνται αν έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας, η παιδική χορωδία γιατί δεν στηρίχθηκε και πολλά άλλα, όμως στην δημοτική αρχή φαίνεται να ψάχνουν που έφτασε το κόστος της Ναυμαχίας και ποιός φταίει.

  • Στην οικονομική διαχείριση, νοικοκυρεύσαμε τα οικονομικά λέει ο Δήμαρχος. Πώς;

    Μα αγοράζοντας νέα έπιπλα για το δημαρχιακό γραφείο, αντικαθιστώντας αυτά που μόλις είχαν αγοραστεί σπαταλώντας χιλιάδες ευρώ. Αγοράζοντας νέα έπιπλα για να περάσει ποιο ήπια η αλλαγή της αίθουσας συμβουλίου σε μικρότερη, και κυρίως μειώνοντας το μεγαλύτερο εκτός των εσόδων από το κράτος έσοδο αυτό των παζαριών τα οποία άφησε στα δόντια τρίτων. Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των μελών της μειοψηφίας στη Δημαρχιακή και του Εμπορικού Συλλόγου για απώλεια εσόδων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Μη καταβάλλοντας τα οφειλόμενα στις Δημοτικές επιχειρήσεις χρήματα, που βυθίζουν τα Δ.Σ. τους στην απελπισία. Τέλος για να αποδείξει τα λεγόμενα του προσθέτει τα συνεχιζόμενα έργα του 2006 στα χρέη, χωρίς βέβαια να κάνει το ίδιο για αυτά του 2007.

  • Στα διοικητικά, οι πολίτες έχουν αφεθεί στο φιλότιμο των υπαλλήλων αφού η δημοτική αρχή έχει καταπιαστεί με την ανακαίνιση της μπροστινής αίθουσας του Δημαρχείου την οποία άρον άρον εκκένωσε εδώ και 15 μήνες αλλά από ότι φαίνεται δεν τα βρίσκουν στο χρώμα. Κατά τα λοιπά μη ανανέωση συμβάσεων υπαλλήλων χρήσιμων όπως και οι ίδιοι παραδέχονται για τις επιχειρήσεις και το δήμο που από ότι δείχνει η πορεία των πραγμάτων οφείλετε στο.. πότε έγιναν αυτές οι συμβάσεις και κατά πόσο εξυπηρετούν τον πολιτικό του σχεδιασμό.

  • Στον τομέα του περιβάλλοντος η λειτουργία του ΧΥΤΑ καθυστερεί χαρακτηριστικά και μαζί με αυτή και το έργο της αποκατάστασης της χωματερής στο Μόρνο που θα δώσει λύση στο χάλι με τις διαρκείς φωτιές σε αυτή και την συνακόλουθη ρύπανση.

    Η δημοτική αρχή αντί να αγωνίζεται να επισπεύσει τα έργα 8 εκ ευρώ που εξασφαλίσθηκαν με αγώνες (4 εκ ο ΧΥΤΑ, 1 εκ ο δρόμος πρόσβασης και 3 εκ η αποκατάσταση της χωματερής) προσπαθεί επειδή πήρε πρόσθετα από την περιφέρεια 300.000 για την ολοκλήρωση της οδοποιϊας να πείσει (άραγε ποιόν) ότι τα έργα αυτά οφείλονται σε αυτήν και την περιβαλλοντική της πολιτική.

  • Κοινωνική πολιτική. Καμία νέα δομή στον κοινωνικό τομέα πέραν όσων υπήρχαν (βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, Στέγαση Αθίγγανων, ΚΑΠΗ) από την σκληρή δουλείά στον τομέα αυτό της δημοτικής μας αρχής. Παρόλα αυτά τίποτα δεν εμποδίζει το Δήμαρχο να μιλά για κοινωνική πολιτική επειδή το μόνο που έκανε ήταν να βάλει τον ίδιο άνθρωπο που ήλεγχε τις δομές αυτές μέσω ΑΝΝΑ και Αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής …. Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Το ΤΕΙ που με το 1 τμήμα που έχει γνωρίζει λειτουργική επιτυχία και προσφέρει ήδη πολλά στην πόλη μας περιμένει ακόμα τον χώρο για τις μόνιμες εγκαταστάσεις του που θα ξεμπλοκάρουν την λειτουργία του ήδη προταθέντος 2ου τμήματος και μαζί με αυτό το οραμά μας για ανεξάρτητο ΤΕΙ στο Δήμο μας. Δυστυχώς η Δημοτική αρχή βρίσκεται εγκλωβισμένη στον προεκλογικό της λαϊκισμό, καθώς έλεγε ότι η περιοχή του Σκα δεν είναι κατάλληλη και ότι ο πρώην Δήμαρχος έκανε την πρόταση αυτή γιατί είναι κοντά στη Σκάλα (λες και οι φοιτητές θα πήγαιναν να μείνουν εκεί και όχι στην πόλη όπως συμβαίνει σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα στη χώρα), και τώρα διαπιστώνοντας την ωριμότητα της πρότασής μας πετάει το μπαλάκι στο ΤΕΙ χωρίς να κάνει τις ενέργειες που πρέπει για το καλό του τμήματος, των φοιτητών και της πόλης μας.

  • Στη ΔΕΥΑΝ το μόνο που καταφέρνουν καλά είναι να κάνουν αυξήσεις και να βάζουν χαράτσια στους πολίτες, όταν προεκλογικά έλεγαν ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή υπερχρέωνε τους καταναλωτές. Πρέπει πλέον να παραδεχτούν: ή ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε τα χαμηλότερα δυνατά τιμολόγια (παρότι αντιμετώπισε επιτυχώς το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης) ή ότι προεκλογικά έλεγαν ψέματα.

    Σημείωση 1: υπάρχει έργο ενταγμένο στα διαδημοτικά του θησέα από το 2006 για την υδροδότηση των δυτικών διαμερισμάτων και πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες.

    Σημείωση 2: Ας σηκώσουν και κανένα τηλέφωνο προς τους επιβλέποντες και τον εργολάβο του έργου της αποχέτευσης ώστε να ασφαλτοστρώνουν σύντομα και πάλι τους δρόμους που ανοίγουν.

  • Στις Δημοτικές επιχειρήσεις ΑΝΝΑ, ΔΕΤΑΠ και ΔΕΑΝ αδράνεια που οφείλεται είτε στα πρόσωπα που επελέγησαν για να τις διοικήσουν ή όπως αυτοί διατείνονται στο ότι ο Δήμαρχος δεν τους αφήνει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ακόμα και μη καταβάλλοντας οφειλές του Δήμου προς αυτές με αποτέλεσμα εκτός του αγώνα δρόμου καμιά νέα δραστηριότητα. Και πώς να είναι τα πράγματα διαφορετικά όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε μπεί πρόεδρος στην ΔΕΤΑΠ υποτίθεται για να σηματοδοτήσει το βάρος που ρίχνει στη λειτουργία τους και από την πολλή δραστηριότητα είχε να κάνει συμβούλιο 8 μήνες και τελικά παραιτήθηκε.

Χρειάστηκε 1 χρόνος για να καταλάβει ότι δεν κάνει για πρόεδρος επιχείρησης, δυστυχώς όμως θα χρειαστούν 4 χρόνια για να του δώσουν οι πολίτες να καταλάβει ότι δεν κάνει για Δήμαρχος.

Aitoloakarnania Blogs