28/9/08

H Nέα Πορεία στο Δ.Δ. Βλαχομάνδρας

Την Κυριακή 28-9-2008 ο επικεφαλής της Νέας Πορείας Γιάννης Νταουσάνης με συνεργάτες του επισκέφθηκε το Δ.Δ. Βλαχομάνδρας και συζήτησαν με τον πρόεδρο του Τ.Σ. κ. Χρήστο Μητσόπουλο, μέλη του Τ.Σ. και κατοίκους της Βλαχομάνδρας.

Το μεγάλο θέμα για την Βλαχομάνδρα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Χρήστος Μητσόπουλος και οι κάτοικοι είναι ο ΧΥΤΑ και η λειτουργία του όσον αφορά κυρίως την ολοκλήρωση των δρόμων πρόσβασης ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα μέσα στο Δ.Δ. Βλαχομάνδρας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Σ δήλωσε με πικρία ότι κατά τη διάρκεια της θητείας των δύο χρόνων η Δημοτική αρχή διέθεσε μόνο 12.000 ευρώ το 2007 για συντήρηση ασφαλτοστρωμένου δρόμου και 10.000 ευρώ το 2008 για κατασκευή ράμπας και βατότητας κάποιου δρόμου.

Ο Γιάννης Νταουσάνης δήλωσε ότι οι κάτοικοι Βλαχομάνδρας είναι παράδειγμα προς μίμηση για την σωστή στάση που κράτησαν στο θέμα της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και ευρύτερης περιοχής. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις στη χώρα μας που υπήρξε τέτοια ευαισθησία για το περιβάλλον από κατοίκους για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει συνέχισε να ολοκληρωθούν τα έργα της πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ:Αριθμημένη  λίστα

  1. Με την διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου στο σημείο της καθίζησης, στο σημείο της εκκλησίας και στο σημείο που δεν επιτρέπετε από ιδιοκτήτη ώστε να είναι παντού το πλάτος στα 6 μέτρα. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και εν ανάγκη μάλιστα με χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου.
  2. Ο παράλληλος δρόμος της εξόδου να κατασκευασθεί σωστά με διαπλάτυνση, τεχνικά και ασφαλτόστρωση πλάτους 6 μέτρων επίσης και 3ον να κατασκευασθεί η παράκαμψη με τις ίδιες προδιαγραφές. Αυτό το έργο θα εξυπηρετεί όλη την Ναυπακτία και μέρος της Δωρίδας και οι προδιαγραφές πρέπει να είναι πολύ καλές για την πρόσβαση και στους τρεις δρόμους.
Συνεχίζοντας ο Γιάννης Νταουσάνης αφού ανέφερε ότι επί θητείας του έγινε μεγάλη προσπάθεια για να κατασκευασθεί το μεγάλο έργο του ΧΥΤΑ και ο κεντρικός δρόμος πρόσβασης προς αυτόν, είπε ότι πρέπει ο ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ δηλαδή σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ώστε να δέχεται μόνο το 10 % με 15% των απορριμμάτων. Πρέπει δηλαδή να γίνει Μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την πρόταση που έκανε μάλιστα στο συνέδριο των Συνδέσμων Διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Ρόδο παρουσία του υπουργού εσωτερικών κ. Νάκου Αθανασίου. Οι 90 σύνδεσμοι της χώρας να συζητήσουν και κατά ομάδες τεσσάρων με πέντε συνδέσμων ανά γεωγραφικό χώρο να συνενωθούν σε είκοσι περίπου έτσι ώστε να δημιουργηθούν είκοσι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι μόνο θα υπάρχει ανακύκλωση στο μεγαλύτερο τμήμα των απορριμμάτων που θα μετατρέπονται σε χρήσιμες ύλες και μόνο ένα μικρό ποσοστό απορριμμάτων θα καταλήγει στους ΧΥΤΥ. Ο,τιδήποτε συζητιέται τώρα με την τοποθέτηση μπλε και πράσινων κάδων στους δήμους από εταιρίες για την ανακύκλωση είναι ημίμετρα και στην πραγματικότητα δεν γίνεται καμία ανακύκλωση.

Κλείνοντας ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης αφού αναφέρθηκε σε κάποια έργα της θητείας του στο Δ.Δ. Βλαχομάνδρας όπως οδοποιίας, διαμόρφωσης πλατείας, ανάδειξης δημοτικού σχολείου, ανάδειξης μονοπατιών στον Εύηνο και αναπλάσεων στην περιοχή Χάνι Μπανιά, δήλωσε ότι η Βλαχομάνδρα αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης πράγμα το οποίο έχει σαν στόχο αν την επόμενη τετραετία τον εμπιστευθούν οι συμπολίτες του.

Στο κλείσιμο της συζήτησης οι κ. Γιώργος Τρύφωνας και Δημήτρης Καρκατσούλης από τα στελέχη της Νέας Πορείας αναφέρθηκαν στο όραμα της Νέας Πορείας όσο αναφορά την ανάπτυξη των δυτικών διαμερισμάτων του δήμου με την διαμόρφωση της οδού Θέρμου, την αξιοποίηση του Κούμαρου, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα Ελληνικά που επιλέχθηκε και άρχισε το 2006 και τις αναπλάσεις στο Χάνι Μπανιά και Πόρο δίνοντας το στίγμα τουριστικού χαρακτήρα στην περιοχή και μεγάλης επισκεψιμότητας.

Aitoloakarnania Blogs